Rendszerüzenet

PIER 1 _ UTASVÁRÓ MÓLÓ

 

 

PIER 1 _ UTASVÁRÓ MÓLÓ _ LISZT FERENC NEMZETKÖZI REPÜLŐTÉR (LEAN_tech)
 
A Market Építő Zrt. fővállalkozásában felépült mólóval 11.500 négyzetméter területen valósult meg az egyszerűsített beszállítókapukat felváltó, diszkont légitársaságokat kiszolgáló utasváró hall, mely a terminálokkal megegyező komfortot biztosít. Az új épületrész több ezer négyzetméterrel növeli meg a 2A Terminál kapacitását, minden elvárást kielégítő, kényelmes várakozást biztosítva az utasok számára.

A Budapest Airport megbízásából épült modern, magas komfortot biztosító csarnok kiváltja az eddigi egyszerűsített beszállítókapukat, így a diszkont légitársaságok utasai az épületből közvetlenül jutnak el a repülőgépekhez.
A több mint 11,5 milliárd forintos (33 millió eurós) beruházásból megvalósulót 1. móló építése 2019. július 19-én kezdődött, és az épület minden részének kivitelezése – a 2A Terminállal összekötő folyosóval együtt - rekordidő, egészen pontosan 339 nap alatt befejeződött. Ezzel teljesült a Budapest Airport vállalása, hogy az új móló építését a nyári utazási szezon kezdetére befejezi. Az építkezés az elmúlt 11 hónap alatt folyamatosan, a tavaly nyári csúcsforgalom idején is zajlott, nem zavarva a repülőtér normál, napi forgalmát. A beruházást a Budapest Airport teljes egészében saját forrásból finanszírozta.Az első ütemben átadott 5500 négyzetméteres, egyszintes, hűtött és fűtött épületbe kényelmes padokkal ellátott pihenő- és várótér, mosdóblokk, preboarding zóna került. A hat beszállítókapunak köszönhetően már innen lehet beszállni a repülőgépekbe. A fél év alatt megvalósult építkezés pontosan a tervezett határidőre készült el.A második fázisban valósult meg a 2A terminállal összekötő, 120 méter hosszú hűtött-fűtött folyosó, a dohányzóterasz, további két nagy kapacitású mosdóblokk, akadálymentesített mosdókkal, további preboarding zónák, valamint itt lesznek a kereskedelmi egységek is. Ebben az ütemben egészült ki 2 gyalogos, illetve 6 buszos beszállítókapuval az épület.Az építkezés nem zavarta a repülőtér normál, napi forgalmát. Csúcsidőben 250 fő együttes munkájával haladt előre a projekt, összesen 90 alvállalkozó partnert irányított a kivitelezés során a Market.Az új utasmóló a Lean Tech Mérnökiroda Kft. tervei alapján, a Market Építő Zrt. kivitelezésében, a HunGal Kft. műszaki ellenőrzésével és mérnöki tanácsadásával valósult meg. Az épület szerkezetének gyártója és szállítója a holland Neptunus B.V. volt, a belsőépítészeti terveket a DVM Group készítette.

Cégcsoport